Geschiedenis

Een unieke verzameling van de klomp en zijn geschiedenis in het Goorse klompenmuseum

Klompen – houten schoenen, die door uitholling van een stuk hout worden vervaardigd – zijn in de 15e eeuw ontstaan uit de zogenaamde platijn, een platte plank met daarover een leertje. In de 16e en 17e eeuw kende de klomp een grote populariteit in Holland en in de 18e eeuw was het een alledaags wijdverbreid onderdeel van de volkskleding. In het begin van de 20e eeuw waren er in Nederland zon 1230 klompenmakerijen. De klomp, goedkoop en praktisch, kwam er in verschillende variaties. Mooi beschilderd voor de zondag of een uitgesneden klomp voor de bruidstijd. Elke streek in Nederland had of heeft zijn eigen kenmerkende klompen. Tezamen vormen zij een belangrijk onderdeel van de culturele historie van ons land.

Klompenmuseum t Oale Ambacht

Het Goorse klompenmuseum geeft een fraai overzicht van deze historie, met een groot aantal klompen uit alle delen van Nederland en daarbuiten, zoals België, Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Duitsland, Noorwegen, Zweden en Denemarken. Zelfs enkele unieke exemplaren uit Afghanistan, Korea, China en Japan. De totale collectie omvat ca.700 geëxposeerde stuks, waaronder fraai bewerkte en beschilderde exemplaren. Het museum heeft daarmee de grootste tentoongestelde verzameling klompen van Nederland.

Het museum heeft tevens een verzameling handgereedschappen en de allereerste machines voor de vervaardiging van klompen. Dit maakt de geschiedenis compleet en interessant voor haar bezoekers. De eigen klompenmakers, waaronder Nederlandse en Europese kampioenen, geven in het museum een demonstratie van het handmatig klompen maken, op woensdagmiddag gedurende de openingstijden of op afspraak.

Comments are closed.