De klompenkopieermachines draaien in de nieuwe werkplaats

Naast het handmatig klompenmaken kan in het museum nu ook gedemonstreerd worden met de eerste mechanisch aangedreven oude klompenkopieermachines uit het begin van de 20ste eeuw.

Een klompenkopieermachine is eigenlijk een beetje te vergelijken met een z.g. 3D-printer, maar dan machinaal aangedreven. Een blok hout, meestal wilgenhout wordt in de machine geplaatst en op maat gefreesd en uitgehold. Met aftasters wordt de vorm van een modelklomp gevolgd en zo ontstaat een nauwkeurige kopie van de modelklomp.
Al in het begin van de 20ste eeuw werd overgegaan tot het machinaal produceren van klompen, dit tot groot ongenoegen van de vele klompenmakers (zo’n 1230 klompenmakerijen) die ons land toen nog kende. Men vreesde immers voor zijn broodwinning. In de huidige tijd kunnen we ons dat niet meer voorstellen dat klompen op commerciële basis nog met de hand worden gemaakt.

De afgelopen winter is in het museum hard gewerkt aan het plaatsen van een scheidingwand om op een veilige en stofvrije manier de klompenkopieermachines voor de bezoekers te kunnen laten draaien. Het plaatsen werd mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de Goorse Schoolfeestcommissie en de inzet en vakkennis van enkele vrijwilligers. Het museum is daarvoor bijzonder dankbaar en in haar nopjes met deze noviteit.       Dus komt dat zien in het klompenmuseum. Wilt u weten wanneer er gedemonstreerd wordt, neem dan contact op met het museum.

Tel.: 0547 260 529

DSC00902

Comments are closed.